Ättekulla

Strax efter två var vi klara för avfärd söderut. Som vi gjort de senaste åren stannade vi hos Britt och Sigge på deras koloni. Britt hade gjort italiensk inspirerad mat som var SEHR MUMSIG.
Vi övernattar i stugan på kolonin och fortsätter tidigt i morgon bitti.

Slottet i Schwerin

När vi startade från Ättelulla klockan sju var det bara tolv grader. Under dagen steg temperaturen och när vi kom till Schwerin hade den stigit till 25 grader fast det var lite molnigt. Schwerin ligger vackert vid Schweriner See. Slottet låg ute på en ö och inhyser Vorpommerns parlament. Vi gick även en runda i gamla stan innan vi fortsatte mot svenskstaden Wismar.

Wismar - drei Schwedenköpfe

Vi  kom till Wismar klockan fem och checkade in på Pensionat am Wasserturm efter lite stök. Det fanns nämligen ingen i receptionen så vi fick ringa och säga att nu är vi här.
Wismar var svenskt från 1648 till 1803 och det är en mysig liten stad. Vi gick först en liten tur i hamnen och tittade på svenskhuvudena vi Baumhaus. Sedan gick vi till gamla stan.

Wismar - Alter Schwede

Vid marktplatz ligger en restaurang som heter Alter Schwede och där fastnade vi. Maten och pilsen samt glassen (Erdbeertraum) smakade mycket gott och vädret var nästan som i Italien, inte mycket att klaga på.

Stralsund - Mariakyrkan

Innan vi lämnade Wismar shoppade vi lite grann. Sedan körde vi till Stralsund och gick en liten sightseeing tur. Stralsund, liksom Wismar, tilldelades Sverige vid Westfaliska freden 1648. Vi besåg bla Maria kyrkan som är 109 meter hög och Rathaus med sin skrytfasad mot Alter Markt. Vädret grådisigt, 20 grader.

Rügen - Ostseebad Binz

Från Stralsund körde vi till Binz som är Rügens största och populäraste badstrand. Vi strosade längs strandpromenaden och tittade på den fina vita sanden och dom konstiga tyska badhytterna. Där var mycket folk ute och promenerade men lite färre på stranden.

Rügen - Prora

Några kilometer från Binz på en smal landremsa ligger Prora. Här lät Hitler bygga femvåningshus av kolossal längd, totalt 3,6 kilometer, utmed stranden. Anläggningen var tänkt som rekreation för soldaterna, men den togs aldrig i bruk. Nu restaurerars den till moderna lägenheter.

Störtebeker Camping

Nu börjar campingsemestern! Vi har slagit läger på Störtebekers Camping i Lietzow som ligger på den nordöstra delen av Rügen. Vädret är soligt och varmt. Här stannar vi ett par dar för att göra utflykter på Rügen.

Rügen - Kap Akrona

Tre mil från vår camping ligger Kap Arkona som är den nordligaste udden på Rügen. Vi kom dit klockan halv tolv och då började solen skina. Från parkeringen fick vi gå drygt två kilometer för att komma ända ut på udden. De kritvita kilpporna stupar nästan lodrätt ner mot vattnet. Det fanns en trappa (200 steg) ner till den smala strandremsan. Vi gick ner till stranden och tog en liten promenad fast det var lebensgefahr. Kritklipporna med sin skogsklädda övre kant tornade upp sig 46 meter över oss. När vi kom upp igen fanns det lämpligt nog en uteservering så vi kunde släcka törsten med ett par Lübzer Pils (kleine!). Styrkta till själ och kropp vandrade vi tillbaka till bilen som stod och väntade på oss.

Utsikt från Königsstuhl mot Wiktoriasicht

På Rügens nordöstra sida ligger Nationalparken Jasmund. En av parkens största sevärdheter är kritklippan Königsstuhl som reser sig lodrätt 118 meter över havet. För att komma dit vandrade vi tre kilometer genom en vacker bokskog. När vi kom fram fick vi veta att det kostade 7,50€ per person att beträda klippan. Vi klagade men fick då veta att vi kunde gå ytterligare 800 meter till Wiktoriasicht och att det var gratis. Vi betalade! Utsikten från Königsstuhl var hänförande.

Utsikt från Wiktoriasicht mot Königsstuhl

Från Königsstuhl följde vi en skylt Zum Strand. Efter några hundra meter delade stigen sig. Den ena gick ner till stranden, 400 trappsteg. Den andra gick till Wiktoriasicht. Benen valde Wiktoriasicht som var den lättare. Det fanns tre utsiktsplattformar där den längst bort var spektakulär. Den hängde ut över klippkanten och utsikten mot Königsstuhl var kejserlig.

Altes Schloss i Issigau

Idag har vi varit ute på blåtur. Vi startade från Störtebeker camping på Rügen klockan nio riktning söderut.  Resan gick på räls borsett från lite stau runt Berlin. Söder om Leipzig gjorde vi en liten avstickare till den lilla orten Kahla där det finns en porslinsfabrik. Det köptes lite vita  skålar i olika storlek och format. Från Kahla började vi irra på småvägar mot München och efter många Umleitungen och traktorer kom vi så småningom till den lilla orten Issigau med campingen Altes Schloss, klockan var då sju.

München - Marienplatz

Solen sken på oss när vi steg upp, åt frukost och packade ihop tältet. Vi hade bara 30 mil kvar till München så vi kom till camping Tahlkirchen söder om stan redan klockan två. Efter en del diskussioner och mätningar med elkabeln reste vi det stora tältet.
Vi köpte en tredagars biljett för buss och tunnelbana i receptionen. Därefter åkte vi Kleinbus till Tahlkirchen U-bahnstation och vidare med U3 till Marienplatz mitt i Zentrum. På bilden ser man Neues Rathaus till vänster och Altes Rathaus i bakgrunden.  Mitt på torget står Mariakolonnen. Temperaturen behagliga 25 grader på eftermiddagen.

Utsikt från St Peterskirches torn

Bara några få steg från Marienplatz ligger St Peterskirche med sitt höga torn. Vi klättrade upp för 306 trappsteg för att komma till utsiktsplattformen. Därifrån hade vi en fin utsikt över stan. På bilden ser man till vänster Frauenkirches båda torn och i mitten Neues Rathaus hundra meter höga torn med olika kungliga och mytiska figurer samt ett klockspel. Den gula byggnaden till höger är ärkebiskopens palats.  Vi kom lagom ner från kyrktornet för att lyssna till och titta på klockspelet. Därefter strosade vi runt i gamla stan och såg bla. på Michaelskirche, Karlstor (från 1300-talet) och Karlsplatz med en fontän som glänste i solen.

Asamkirche

Imorse tog vi sovmorgon så klockan var nästan elva när vi kom in till gamla stan. Det första vi besökte var Asamkyrkan som uppfördes av Bröderna Asam på 1700-talet. Den är byggd i rokokostil och är oerhört vacker på gränsen till överdådig. När vi fått vår andliga spis slog vi oss ned på Hackerbräuhaus för att få lite lekamlig spis: Helles Bier och Bretzel (kringlor med flingsalt).

Hofbräuhaus - Biergarten

Nästa punkt på programmet var Viktualienmarkt där man i olika salustånd kunde köpa bla: blommor, frukt, grönsaker, krimskrams och ost. I den stora ölträdgården fanns korv, öl mm mm. Vi köpte frukt och ett hjärta av röda rosor gjorda i trä.
Vi vandrade vidare till den gamla stadsporten Isartor som är från 1300-talet och däifrån till Hofbräuhaus. Inomhus i nedanvåningen får det plats 1000 öldrickare medan ovanvåningen rymmer 1300. Det fanns en orkester som spelade hompa-bompa musik. Vi satte oss i ute trädgården och släckte törsten med var sin öl.

Sigestor

Vi åkte U-bahn från Marienplatz till Universität där vi besåg triumfbågen Sigestor. Överst står fyra lejon i brons som drar en triumfvagn. Utanför universitetet satte vi oss och åt lite frukt som vi köpt på Viktualienmarkt innan vi åkte U-bahn tillbaka till Marienplatz. Igår kom vi inte in i Michaelskirche för det var gudstjänst men idag stod den öppen för besök. Kyrkans mest utmärkande drag var dess storlek, näst störst efter San Pietro i Rom. Intill Michaelskyrkan står en fontän tillägnad Rickard Strauss. Vi avslutade dagen på Viktualienmarkt med Weisswurst och Bier.

Friedensengel

Idag har vi utnyttjat vår tredagarsbiljett till max. För att komma till Friedensengel åkte vi Kleinbus, U-bahn, S-bahn och Tram (spårvagn heter så här). Platsen där fredsängeln står vid ena änden av Luitpoldbrycke var sehr schön. Ängeln av guld glänste i solskenet.

Maximilian II

Några spårvagnshållplatser från fredsängeln finns ett monument över den bayerske kungen Maximilian II. Eftersom han vände ryggen åt solen fotgragerade vi bara hans lejon.

National Teatern

Efter ytterligare några hållplatser kom vi Nationalteatern.

Max Joseph

Framför Nationalteatern står ett monument över Max Joseph, en annan bayersk kung. Nu var vi hungriga så vi gick till Viktualienmarkt och åt  Bratwurst mit Bratkartoffeln und Helles Bier. Stämningen på Viktualienmarkt är mycket trevlig. Sidan om oss satt några äldre damer i 60-års åldern. Ju mer öl dom drack, desto gladare blev dom. När vi var mätta och belåtna gick vi till Neues Rathaus och åkte hiss (det fanns inga trappor!) upp i tornet. Utsikten var lika fin som från St Peterskirche.

Hof Bräuhaus

Från Neues Rathaus till  Kaufhof var det inte långt. Det blev inte mycket handlat. Vi tog därefter U3 till Ludwigskirche för att se på freskerna av Cornelius.  Dom är bland de största i världen och föreställer domedagen, Jesu födelse och korsfästelse. Tyvärr var det väldigt mörkt i kyrkan. Vid Odeonsplatz svängde vi in om Theatinerkirche och beundrade stuckaturen. Det fanns inga andra utsmyckningar i kyrkan. Vid Odeonsplatz ligger även Feldherrenhalle där Hitlers misslyckade ölkällarkupp ägde rum. Vi avslutade i Hofbräuhaus. München är en väldigt trevlig stad!

Edelweissspitze

Halv tio lämnade vi camping Tahlkirchen och köde i riktning mot Cortina. Utfarten från München gick utan några trafikstockningar. Vi stannade till i Kitzbuhel, köpte lite mat och tittad runt. Men det fanns ett problem. Vi hade tänkt att köra genom Felbertauertunlen men den var gesperrt så vi fick ta Grossglockner Hochalpen Strasse istället.
På Grossglockner vägen stannade vi många gånger och beundrade utsikten över de snöklädda alptopparna. Vi körde upp till Edelweissspitze.  Parkeringen på Edelweissspitze ligger på 2570 meters höjd och vägen dit är kurvig och brant. Termometern visade där 9 grader.

Utsikt från Edelweissspitze


Grossglockner - 3770 möh

På väg till Franz Josefs Höhe. Grossglockner syns i bakgrunden.

Franz Joseph Höhe

Vid Franz Josefs Höhe ligger Pastertze som är östra Alpernas största glaciär. Det var 200 meter ner till glaciären från parkeringen. Vi påbörjade nedstigningen längs en brant led med snubbliga trappsteg. Efter 100 meter började det regna och vi bestämde oss för att vända. Det var tur det för uppfärden var mycket ansträngande. När vi kom upp såg vi en skylt. På den stod det att leden var för professionella vandrare.

Heiligenblot

I slutet av Grossglockner Strasse ligger den lilla orten Heiligenblot. I kyrkan förvarar man tre droppar av Kristi blod i en liten flaska. Nån mil från Heiligenblot hittade vi en liten camping, Lindlerhof, vid en bondgård. Här stannar vi inatt.

Italien - Dolomiterna

Igårkväll kom det en liten regnskur men i morse sken solen igen. Vi lämnade camping Lindlerhof i Österrike och styrde mot Italien.

Italien - Tre Cime - Drei Zinnen

Vårt första mål var Tre Cime (Drei Zinnen) i Dolomiterna nära Cortina. Sista biten av vägen upp var avgiftsbelagd. Efter en mycket slingrig och bitvis brant väg kom vi upp till en parkeringsplats. Därifrån gick en vandringsled till Tre Cime. Efter en dryg halvtimme tog vi fikapaus.

Tre Cime - Drei Zinnen

Efter fikat forsatte vi vandringen ytterligare en halvtimma och kunde då skåda Tre Cime (Drei Zinnen). Enligt legende ska djävulen med ättiksregn, brinnande moln och blixtar ha gett bergen dess bisarra utseende. Hursomhelst var de ensamma rättuppstående bergen sköna att skåda. Hela vandringen tog två och en halv timme.
I eftermiddag har vi slagit läger på Camping Olympia i Cortina

Bledsjön i Slovenien sedd från campingen

Imorse klockan sex var det bara 8 grader och det kanske inte är så konstigt eftersom Cortina ligger på 1200 meters höjd. Vi bestämde oss för att köra till Bled en dag tidigare än planerat. Men först besökte vi marknaden i Cortina.  Den var inget särskilt, där fanns varken väskor eller livremmar att köpa. Vägen från Cortina ut till autostradan var både krokig och smal med flera pass att köra över. Via Villach i Österike och genom Karawankel tunlen kom vi småningom till Bleds camping alldeles nära Bledsjön. Efter lite palaver med receptionisten fick vi tillsist en plats vi kunde acceptera.

Bled - Maria Bebådelse Kyrka

På en ö i Bledsjön ligger en liten kyrka med högt fristående klocktorn. Vi åkte båt ut till ön. Där fick vi en haltimme på oss att titta runt innan båten skulle gå tillbaka. Inne i kyrkan, framför det förgyllda altaret, hängde det ett rep från taket. När vi drog i repet dongade det i en klocka högst upp i kyrkans egna lilla torn.

Bled - Båten med roddare

Båten, som tog ett femtontal passagerare, hade ingen motor utan framdrevs av en roddare som stod upp och rodde med två åror. Det var en mycket behaglig tur som tog 20 minuter enkel resa.

Bled - Borgen

Högt uppe på en klippa, som stupar lodrätt ner i Bledsjön, ligger en gammal borg.  Det tog oss en kvart att via en zick-zack stig ta oss dit upp. Vi gick inte in i borgen utan nöjde oss med utsikten över Bledsjön.  När vi kom ner åt vi en lätt lunch innan vi åkte tillbaka till campingen för  att sola och bada.

Nelly och Novalie i Bibione

Tidigt på morgonen lämnade vi Bled i Slovenien med siktet inställt på Italien. Samtidigt startade Magnus, Jenny, Alexander och Lukas från Rosenheim i Tyskland. Vi hade bestämt att träffas vid camping Malibu i Jesolo en dag tidigare än planerat. Eftersom vi bara hade halva sträckan att köra så hade vi tid att hälsa på Anders, Jenny, Nelly och Novalie i Bibione. Dom bor i en lägenhet tillsammans med sina grannar.  Nelly och Novalie var som vanligt svåra att fånga på bild när dom badade. Vi tog en snabbfika innan vi fortsatte mot Lido di Jesolo.

Alexander - en riktig baddare

Klockan kvart i tre stannade vi utanför camping Malibu och tio minuter senare kom resten av gänget. Vi checkade in, men vi kunde tyvärr inte få vår bokade plats direkt. Vi kom ju en dag för tidgt, så därför fick vi ta en annan plats första natten. När vi slagit upp vårt tillfälliga läger gick vi till stranden för att bada.

Lukas - försiktig baddare

På morgonen bevakade vi husbilen som stod på den plats vi skulle ha. När vi såg att dom började ta in sin elkabel började vi riva våra tält och så fort som husbilen lämnade platsen började vi flytta.

Sol och bad

Vi bara  badar och solar. Dock är vissa uppe på morgnarna och springer.

Sol och bad

Alexander är i vattnet nästan hela dagen.

Marknaden i Jesolo

På fredagar är det marknad i Jesolo. Vi hade bestämt träff där med hela gänget från Bibione och därefter bad på stranden.

Barnkollo

Här är hela barnkolonin samlad, både från Jesolo och Bibione. 3 *Jenny, 2 * Anders, 1 * Magnus, 2 * Lukas, 1 * Nelly, 1 * Alexander, 1 * Novalie och 1 * Lovisa = 12.

Coppa Fragole Grande

På kvällen åkte vi in till den långa affärsgatan i Lido di Jesolo och åt den obligatoriska glassen med jordgubbar. Det tittades mest och handlades lite i de otaliga butikerna längs gatan.

32 i luften och 32 i vattnet

Vi har badat och solat i fjorton härliga dagar och vädret har varit  helt fantastiskt fint. Imorgon är det sista dagen på stranden och på måndag packar vi ihop och drar vidare.

Alexander

Alexander går inte upp ur vattnet förrän det är dags att gå hem till tältet.

Tre glada badare


Lukas


Alexander och Lukas


Ulla och Anders på besök

Ulla och Anders brukar också bo på Malibu camping, men i år bodde dom på hotell 30 minuters promenad från campingen. På söndagen hade vi bestämt träff vid Malibus strand kiosk för att äta lunch.
DG fick ångest när det var dags att åka hem så vi bestämde oss för att stanna till torsdag och låta DY åka hem själva på måndagen.

Vicenza - Piazza dei Signori

Efter 19 dagar lämnade vi Lido di Jesolo och åkte till den lilla staden Vicenza. På torsdagar är det marknad där. Den var väldigt stor, dock mest kläder, inga tekniska prylar och väldigt lite väskor och livremmar.  Vi betittade Andrea Palladios byggnadsverk på Piazza dei Signori och il Duomo utifrån (den var stängd).
Från Vicenza forsatte vi  via Passo Pasubio till Merano, där vi slagit upp det lilla tältet på campingen mitt i stan. Soligt och klart väder. Temperaturen 36 grader som mest,  klockan halv nio 26.

Lago di Resia

Från Merano körde vi längs floden Adige i dalen Val Venosta mot Passo di Resia som ligger på gränsen mellan Italien och Österrike. I Val Venosta odlar man mycket äpple. Dalen är öppen och vacker. Strax innan passet ligger orten Resia vid ena änden av Lago di Resia.

Domen i Ulm

Domkyrkan i Ulm har världens högsta kyrktorn: 161,53 meter. Vi har varit på väg dit flera gånger, men dåligt väder och annat har fått oss att avstå. Denna gången körde vi dit. Vi gick direkt till domen och köpte biljetter till tornet. Upp till toppen är det 768 trappsteg i trånga spiraltrappor. Efter drygt 600 trappsteg kom vi upp till taket. Eftersom det var 35 grader varmt och vi hade glömt vattenflaskan i bilen så avstod vi från sista etappen upp i kyrkspiran.

Faröbron

Från Ulm körde vi till Dinkelsbühl där vi övernattade. På morgonen fortsatte vi till Soltau där det finns en så kallad Design Outlet, dvs försäljning av märkeskläder.
Vi slog läger på Camping Scandinavian Paradise vilken inte levde upp till sitt namn. På sista etappen hem stannade vi på Farö för att fika och bese bron.